Több mint 100 érdeklődő fogadta el Dr. Lacza Zsombor és az OrthoSera Kft. meghívását a Magyar Tudományos Akadémián tartott koronavírus ellenes szérumterápia eredményei és további lehetőségei” című konferenciára. 

Az eseményen az előadók és a felszólalók olyan információkat és eredményeket osztottak meg az érdeklődőkkel és a meghívottakkal, amelyek várhatóan a mindennapi munkájában is hasznosak lesznek. Az MTA-n rendezett konferencián felszólalt vagy előadást tartott: 

Prof. Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára; Menczer Tamás, a   Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megítéléséért felelős államtitkára;  Dr. Lacza Zsombor az OrthoSera Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Fodor Eszter, az OrthoSera Kft. kutatási projekt koordinátora; Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Nemzeti Virológiai Labor vezetője; Prof. Dr. Müller Veronika, a Semmelweis Egyetem Pulmonológai Klinika igazgatója és Prof. Dr. Horváth Péter, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont Biokémiai Intézet igazgatója.  

Ahogy arról a konferencián több szempontból is szó esett: Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány világszerte komoly kihívások elé állította az orvosokat és a kutatókat. Idehaza a járvány elleni küzdelemben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektek egyike vérplazma-terápiával tette lehetővé a fertőzöttek hatékony kezelését. Dr. Lacza Zsombor vezetésével az OrthoSerakutatócsoport eddig mintegy 500 plazmabeadást hajtott végre sikeresen, ezzel több száz súlyos fertőzött gyógyulásához járult hozzá.

A projekt a magyar állam támogatásával, egyetemek és független orvosi kutatócégek összefogásában valósult meg és vált sikeressé. 

A konferencia és a közös munka azt bizonyítja, hogy a hazai biotechnológiai tudás a legsúlyosabb pandémiás helyzetekben is képes megfelelő válaszokat adni.

Az eseményről készült film itt tekinthető meg.