Mitől fáj a térdkalács bringázás közben? És főleg utána? Lengyel kutatók megvizsgálták, hogy rendszeresen amatőr bringa versenyeken résztvevő sportolók között a leggyakoribb egészségügyi panasz a térdfájdalom volt (40%), aminek a többsége a klasszikus elülső térdfájdalom (26%). Ez a típusú panasz jellemzően az első jele a porckopásnak, ezért is érdemes már korán odafigyelni rá és a kiváltó okait kezelni. Mi okozhatja ez elülső térdfájdalmat? Leginkább 3 dolog:

  1. Rossz bringa-bringás anatómiai illeszkedés
  2. Izomegyensúly-problémák
  3. Túledzés, túlterhelés.

Szerencsére ezek többsége megoldható, még ha dolgozni is kell rajta.

Az elülső térdfájdalom elsősorban abból fakad, hogy a térdkalács és a csombcsont közötti ízületen túl sok erő koncentrálódik, a porc felpuhul és a csont begyullad. Ez utóbbi az, ami fáj. Elsősorban a kiváltó okokat kell megszüntetni, mert a porc-csont problémákat csak ezzel lehet hosszú távra megoldani.

1, Ha a térd túlzottan nagy erőknek van kitéve hajlítptt helyzetben, azaz túl hegyes térddel tekersz, az felelegesen sok erőt tol rá a térdkalácsra. Ennek leggyakrabban a túl alacsony nyereg az oka: amikor a nyergen ülsz és a sarkad a pedálon, annak legalsó állásában van, legyen a térded éppen kinyújtva: ez klipszben kb. 20 fokos hajlítást eredményez. Az is lehet, hogy túl hosszú a hajtókarod a lábhosszhoz képes, mivel ebben az esetben hiába van az alsó ponton jó helyen a térd, a hosszú hajtókar a felső áthajtásnál nagyon erős hajlításra kényszeríti a térdet. Ha a nyereg túl elöl van, az is lehet a térdfájdalom kiváltója: legjobb ha a sípcsont legeleje (a tuberositas tibiae) a középcsapágy vonalánál nem megy elsőrébb.

2, Az izomegyensúly problémák a térdfájdalmak leggyakoribb kiváltó okai, de ezek sajnos kevéssé ismertek még az orvosok körében is. Bringásokban jellemző a a négyfejű combfeszítő külső oldalának relatív túlsúlya, korrektül megfogalmazva a vastus lateralis relatív hipertrófiája. Ez persze jól látszik az igazi bringás combokon, mint egy nagyon erős elülső-külső oldali izomköteg. Profin néz ki, de fájdalmas lehet, mivel kifelé húzza a térdkalácsot aminek a gyenge belső izomköteg nem tud ellentartani. Ráadásul előre rántja a sípcsontot is, amely szép lassan a keresztszalag meggyengüléséhez is vezet. Ha ezt el akarod kerülni, edzeni kell bizony a belső combfeszítőket és a comhajlítókat is, külön gyakorlatokkal.

3, A túlterhelés pedig sokszor a helytelen edzésmunka következménye. Sokszor kiállsz a nyeregből? Nem váltasz vissza emelkedőn, mert “ki bírod tekerni így is”? Bemelegítő körök nélkül ugrasz neki egy intervallum edzésnek? Csodálkozol, ha belefájdul a térded? Egy jó edzésterv, de különösen egy jó edző sokat segíthet.