Több száz súlyos COVID-fertőzött gyógyulásához járult hozzá az OrthoSera vérplazma-terápiája

Az elmúlt másfél évben a koronavírus-járvány világszerte komoly kihívások elé állította az orvosokat és a kutatókat. Idehaza a járvány elleni küzdelemben az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által támogatott projektek egyike vérplazma-terápiával tette lehetővé a fertőzöttek hatékony kezelését. Dr. Lacza Zsombor vezetésével az OrthoSera kutatócsoport eddig mintegy 500 plazmabeadást hajtott végre sikeresen, ezzel több száz súlyos fertőzött gyógyulásához járult hozzá.

A vérplazma-terápia koronavírussal szembeni alkalmazásának hazai elindítását az ITM és az NKFIH a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból finanszírozta. A támogatott projektben az OrthoSera Kft. kutatói a fertőzésen már átesett donoroktól gyűjtöttek vérplazmát, amely a benne lévő antitestek révén segít leküzdeni a vírust más fertőzöttek szervezetében is. Az eljárást különféle klinikai vizsgálatok során első vonalbeli terápiaként alkalmazták.

A járvány harmadik hullámának végére több mint kétezer önként jelentkezőnél történt előszűrés, amit mintegy 900 mintavétel és ellenanyagszint-mérés követett. Az előállított plazmakészítmény beadásával  eddig 494 súlyos koronavírus-fertőzött gyógyulását segítették elő. „A vérplazma-terápia biztonságos és hatékony kiegészítő kezelési módnak bizonyult a kórházba került COVID-19 páciensek esetében. Az eljárás akkor volt igazán eredményes, ha a lehető leghamarabb alkalmazták” – hangsúlyozta Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera Kft. kutatásvezetője.

A vérplazma-terápia már az első vakcinák engedélyezése vagy a szintén terápiás vírusellenes gyógyszerek, a Remdesivir és a Favipiravir megjelenése előtt is rendelkezésre állt a járvány elleni küzdelemben. Az is kiderült, hogy a kezelés a gyógyszerekkel kombinálva ugyancsak hatékony, de a gyógymódok kombinált használatát az OrthoSera kutatói csak a fertőzés korai szakaszában javasolták. Ezzel párhuzamosan a kutatócsoport 267 kórházi, súlyos COVID-19 páciens adataival igazolta, hogy a vérplazma-terápia alkalmazása esetén nem lépett fel szövődmény, ami a módszer általános biztonságát jelzi. A gyógymód alkalmazásával jelentősen csökkent a betegek gyulladásos állapota, függetlenül a betegség súlyosságától vagy kimenetelétől.

Dr. Bódis József, az ITM felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a terápiával kapcsolatban kiemelte: „A projekt a magyar állam támogatásával, egyetemek és független orvosi kutatócégek összefogásában valósult meg és vált sikeressé. Ez azt bizonyítja, hogy a hazai biotechnológiai tudás a legsúlyosabb pandémiás helyzetekben is képes megfelelő válaszokat adni.”

A kifejlesztett terápia bemutatására a kutatócsoport 2021. június 24-én „A szérumterápia eredményei és további lehetőségei” címmel a Magyar Tudományos Akadémián tart szimpóziumot, amelyen neves szakemberek is előadnak majd.