Osgood-Schlatter-betegség

Fiatal, sportoló kamaszok körében gyakran a térdfájás hátterében az Osgood-Schlatter-betegség áll. Ennek során a terhelés hatására a combizom feszülése elkezdi húzni a térdkalács alatti ínt, ezen keresztül a sípcsontot, ez pedig gyulladáshoz vezet.

Mitől alakul ki?

A növekedésben lévő kamaszok teste sok terhelő hatásnak van kitéve, ha a gyermek intenzíven sportol, ezek a hatások még jobban megnőnek. Az Osgood-Schlatter-betegség kialakulása is ehhez köthető: a combizom erős feszülése elkezdi húzni a térdkalács alatt található ínt, ami, mivel a sípcsont egy pontjához tapadva, erősen megfeszül. Ez a tapadási pont tud begyulladni és fájdalmat okozni terhelés hatására.

Mik a tünetei?

A feszes combizmokról, a megduzzadt térd alatti területről és a fellépő fájdalomról könnyen azonosítható a betegség. Elsősorban 11-13 év között alakulhat ki fiúknál és lányoknál egyaránt.

Hogyan kezelhető?

A terhelés csökkentésével, pihentetéssel kezelhető a probléma, emellett adhatók fájdalomcsillapítók is a fájdalom és a gyulladás enyhítésére. Az alapos lenyújtás és a gyógytorna szintén része a rehabilitációs folyamatnak.

Az Osgood-Schlatter-betegség a gyermek növésének befejeztével magától is megszűnik.