Projekt azonosító száma: 2020-2.1.1-ED-2020-00005

Projekt címe: Anti-COVID19 hiperakut szérum a vírusbetegség kezelésében

Elnyert támogatás: 399 261 310 Ft

Projekt megvalósítás időszaka: 2020.04.01 – 2022.09.30.

A COVID19 járvány első tudományos adatai kimutatták, hogy a súlyos betegek vérében a vírus hatására egy túlzott immunreakció, ún. ‘citokin vihar’ alakul ki. A gyógyultak vérében ezzel szemben a citokin vihar sokkal enyhébb, és a vírust legyőző ellenanyagok termelődnek. A gyógyultak vérszérumát évtizedek óta használja az orvoslás passzív immunizálásra, a súlyos tüneteket mutató betegek támogatására a COVID19 esetében is bevezetésre került sürgősséggel az FDA engedélyével.

A projekt célja a COVID19 járvány kapcsán egy szabadalmaztatott hiperakut szérum technológiájának kidologzása, mely a vírus-ellenes antitesteken felül még további terápiás hatással is bírhat: vizsgálataink szerint a túlzott citokin reakciót is képes csökkenteni. A hiperakut szérum gyógyszeripari minőségben ellőállítható a donorok véréből az OrthoSera Kft. budapesti telephelyén. A projektben széleskörű kooperációt hoztunk létre, csatlakozott a Magyar Honvédség Modernizációs Intézete, a Pécsi Tudományegyetem virológiai munkacsoportja, és a Semmelweis Egyetem Transzlációs Medicina Intézete illetve több szakembe és vállalkozás az egyes részfeladatok gyors elvégzésére. A projekt keretében megvalósul a szükséges fejlesztés, gyártás és lépcsőzetes klinikai bevezetés.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósul meg.

Projekt azonosító száma: 2020-1.1.5-GYORSÍTÓSÁV-2021-00008

Projekt címe: Hiperakut szérumterápiás készítmény a mozgásszervi degeneratív betegségek gyógyításáért

Elnyert támogatás: 199 258 250 Ft

Projekt megvalósítás időszaka: 2021.03.01 – 2024.02.28.

A projekt célja hiperakut szérumterápiás készítmény kidolgozása a a mozgásszervi degeneratív betegségek gyógyításáért. A fejlesztés előzményeként a cégünk egy új típusú, eddig nem alkalmazott vérszármazékot, a hiperakut szérumot hozott létre, amelyről kimutattuk, hogy bármilyen más vérkészítménynél, vagy akár növekedési faktornál is hatékonyabban serkenti a sérült szövetek regenerációját. Kísérleteink elsősorban degeneratív ízületi betegségekre irányultak, mint amilyen a porckopás, a csontsorvadás vagy a nehezen gyógyuló sebek.

A hiperakut szérum, vagy vérsavó megadott amerikai és európai szabadalommal védett termék és eljárás, amelynek előállításához egy orvostechnikai eszközt is fejlesztettünk. Ez az eszköz azonban csak a betegágy mellett, a beteg saját véréből, frissen képes a szérumot előállítani, ezért alkalmazása korlátokba ütközik: nem használható véralvadásgátló gyógyszert szedő betegnél, nagyon időseknél, használatához laborcentrifuga és a vér manipulációja szükséges. További nehézsége minden saját-vér terápiának a nagy változatosság az egyes alanyok között, ezért a gyógyító hatás kevéssé megbízható.

Előnyös lenne tehát a hiperakut szérum előállítása egészséges fiatal donorok véréből, amelyet „pool-ozva” és fagyasztva szárított formában, mint ampullás készítmény juttathatunk el az orvoshoz. Ezzel standardizálni lehet a készítmény összetételét, hiszen több száz donor esetén az együttes pool már állandónak tekinthető. A liofilizált készítmény eltartható, elég a betegágy mellett feloldani és injetkálni, ezzel a kezelés is gyorsabb, jobban dozírozható lesz.

A fejlesztés célja tehát a hiperakut szérum, mint stabil vérkészítmény létrehozása és klinikai bevezetése.

A projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásából valósul meg.

  • A kedvezményezett neve: OrthoSera Kft.
  • A projekt azonosítószáma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00534
  • A projekt címe: DynaKnee – térdízületi diagnosztikai eszköz a dinamikus instabilitás objektív mérésére
  • A támogatás összege: 49.009.929 forint
  • A támogatás intenzitása: 60-70%
  • A projekt rövid bemutatása:

„A projekt során kidolgoztunk egy komplex alsó végtagi diagnosztikai eszköz prototípust, amely képes detektálni a térdízületi instabilitásokat a horizontális síkban. A műszer alapegysége a Microsoft Kinect kamerája, amelynek fejlesztői csomagja alkalmassá tesszi arra, hogy más eszközök részeként funkcionáljon. A gép felismeri a test fő ízületi pontjait és ezekből már a saját szoftverünk segítségével tudunk szögeket számolni. Kiegészíti a mérést a talp nyomás-áthelyezésének mérése, amelyet egy általunk fejlesztett, erre a célra alkalmassá tett talpnyomás szenzorból hoztunk létre. Az akut ízületi gyulladást, amely gyakran kísérőjelensége a térdízületi instabilitásnak a bőrfelszín hőmérséklet emelkedésével tudjuk detektálni, ezt egy kiegészítő hőkamera látja el. A három eszköz egy személyi számítógéphez csatlakozik, amelyen az általunk fejlesztett DynaKnee szoftver fut. A szoftver első lépésben beolvassa a különböző mért adatokat, majd ezeket feltölti a felhőbe. Az adatokból idősorokat jelenít meg, számításokat végez automatikusan, és a beteg számára egy sztenderdizált leletet készít. A mérés kulcsa terhelés-hajlítás közben a térd valgus állásba fordulásának szöge, ezzel párhuzamosan az ellenoldali csípő leejtése vagy az előláb pronációja, azaz a belső talpszél leszorítása. A pályázat lezárásakor az összes fent felsorolt funkciót sikerült egy kezelő és értékelő szoftverben megjeleníteni. Elkészítettük a végső készülék prototípusát, amely rutin mérésekre, leletadásra is alkalmas magyar illetve angol nyelven. A modellt bemutattuk szakmai rendezvényen, hazánkban a TE Sportinnovációs Konferencián illetve nemzetközi szinten Bécsben az ICRS konferencián.”

A projekt tényleges fizikai befejezése: 2019. november 30.