A kerékpározás során a térd a leggyakrabban panaszos testrész, és noha ezen belül is leginkább a térdkalács fájdalmas, sok esetben az ízületet körülvevő lágyrészek, azaz az izmok és szalagok túlterhelése okozza a panaszokat. A bringázás meglehetősen specifikus sport-terhelést okoz, ezért jellemző panaszok alakulnak ki. Tehát ha nem elöl-belül fáj a térd, akkor mi lehet?

1, Ha new ell, akkor hátul fáj, a térdhajlatban. Ennek gyakran az az oka, hogy a térdízület nyújtásban túlfeszül, és a combhajlító izom tapadása begyullad. Túl magas nyereg okozza, vagy gyakrabban a fixi használata, amelynél a lassítás, fékezés túlerőlteti a combhajlítókat. Idősebbekben szóba jön Baker ciszta is, ezt élszerű orvossal kivizsgáltatni. A combhajlítók tapadása krónikussá tud válni, ha nem múlik el pihentetésre célszerű orvoshoz fordulni – vannak ma már erre hatékony injekciós megoldások.

2, Külső oldal fáj, az is inkább az áthajtáskor egy ponton. Ez a futóknál jól ismert iliotibiális szalag túlterhelése, néha pattanása. Alapos nyújtással ez megoldható, kinesiotape is segíthet.

3, Belső oldal fáj. Ez jellemzően a belső oldalszalag túlterhelése, amelyet pl. helytelen patent pedál beállítás okoz. Ha túl közel van a bekötési pont a belső talpszélhez, az sok-sok kemény tekerés alatt folyamatosan terheli a belső térdszalagot, amelynek ellen kell tartania hogy a talp egyenesen maradjon. Hasonlóképpen, ilyen panaszt okozhat gyakoribb, de nem bring-specifikus térdbaj, tehát ha nem múlik el hamar egy helyes pedál beállítás után, akkor érdemes orvoshoz fordulni.

Mit lehet tenni ezekkel? Az oldalszalagokat pihentetés mindenképpen segíti, és ha a kiváltó tényezőt sikerül elhárítani akkor lassan-lassan, hetek alatt  meggyógyul. A combhajlítókkal már nehezebb az ügy, ez az izomcsoport a leggyakrabban szakadó izom a testünkben. És amit túlerőltetünk az előbb-utóbb szakad is. Enyhe panaszokra jó lehet az alábbi taping technika, de ha nem múlik hamar, akkor szakértő segítségre van szükség.