A TOP10 legérdekesebb magyar innováció 2018-2019 díjban részesült az OrthoSera Kft. a BoneAlbumin termékért!

A BoneAlbumin egy továbbfejlesztett humán csontimplantátum,

amely a regenerációs orvostudomány legújabb felfedezésein alapul. A szérum albumin a vér egyik struktúrfehérjéje, amely elengedhetetlenül szükséges az őssejtek szaporodásához.

Ezt a fehérjét biztosítjuk a csontgraft felszínén, így a beültetés után a csontvelői őssejtek hamar megtapadnak és elindítják a graft átépülését.

BoneAlbumin előnyei a hagyományos csontpótló anyagokhoz képest

  • tökéletes szöveti integráció
  • gyorsabban indul meg a csont regenerációja
  • akár 3 hónap alatt átépül és implantátum befogadására alkalmas a csontpótolt terület
  • az eredeti szövetstruktúrával csaknem megegyező csontszerkezet alakul ki, mely denzitásában, keménységében és merevségében is ideális értékeket mutat
  • kisebb demarkáció a graft-host határon
  • enyhébb posztoperatív fájdalom
  • könnyebb applikáció
  • rövidebb kezelési idő

Hogyan működik?

BEÜLTETÉS

A BoneAlbumint egy csepp vérrel összekeverve jól formálható pasztát kapunk, amely Volkmann-kanállal beültethető a csontüregbe. Ha szükséges, zömíthető vagy saját csonttal is keverhető.

ŐSSEJTEK

A humán csont morfológiája és összetétele optimális vázat alkot, míg a magas helyi albumin koncentráció elősegíti az őssejtek, és ezzel az új szövet növekedését.

ÁTÉPÜLÉS

A BoneAlbumin kristályos váza lassú lebomlás során végig kitölti az üreget, amíg az újonnan képződő cosntszövet át nem veszi a helyét

ÚJ CSONT

A teljesen átépült, saját szövetté alakult graft erős és jól terhelhető csontállományt eredményez, amely optimális tartást az implantátumoknak.

Termékeink

BoneAlbumin

EZ-Seal MTA: Ásványi Trioxid Aggregátum

BonePlant – szintetikus granulátum

Varróanyagok

Gyakran ismételt kérdések

A BoneAlbumin egy humán allograft. Ez mit jelent?

A csontpótló lehet
– ásványi alapú, szintetikus,
– idegen állatfaj szöveteiből származó xenograft,
– fajazonos humán szövetből készült allograft,
– illetve a páciens saját testének más részeiből eltávolított autograft.
Ez utóbbi, bár kétségtelenül a legjobb megoldást jelenthetné, de a kétszeres műtéti kockázat miatt kerülendő, és egy jó allograft esetén szükségtelen megterhelés.

A BoneAlbumin humán szövetből származó allograft.

Mit jelent, hogy humán csontpótló?

A BoneAlbumin egy élő donációból származó csontpótló. 

Az élő donáció azt jelenti, hogy csípőprotézis beültetésekor felszabadul a combcsont feje, ami egy kb. 5 cm átmérőjű csontgolyóként képzelhető el. Ebből a csontgolyóból készül a granulátum (őrlemény), blokk (különböző méretű szabályos testek: kocka, hasáb, henger, gyűrű, stb.), illetve a CT felvétel alapján személyre szabott, 3D-s térformák.

Miért jobb, hogy emberi csontot használunk?

Emberek számára a humán szövet a tökéletes megoldás. 

Gondoljunk a vérátömlesztésre vagy a szervátültetésre, egyik sem képzelhető el idegen faj testének származékaival. Bár a szövetek átültetése bizonyos korlátokkal lehetséges idegen fajok között is, az ideális megoldás kétségkívül a fajazonos donáció. Egy marha-steak finom fogás lehet, de valószínűleg sokan idegenkednénk, hogy a testünk része legyen.

A humán graft és a befogadó csontszövet ugyanolyan trabekuláris szerkezetű. A csontjainkat kívül kéreg- (kortikális), belül szivacsos (spongióza) állomány alkotja, hasonlóan a modern stadionok „madárfészek”-re emlékeztető tartószerkezetére, így kellő szilárdságot csökkentett statikus tömeggel lehet elérni. Ha csontjaink tömör „vasbeton” kéregállományból állnának, akkora súlyuk lenne, hogy állandóan eltörnének. Ezt az okos teherviselő „madárfészek” oszlopocskákat hívjuk trabekuláknak, amelyek a humán csont esetén körhöz közelítő átmérőjűek, a bovin (marha) csont esetén ezek laposabb szerkezetűek.

Ez a különbség is hozzájárulhat ahhoz, hogy a humán csontpótlót a szervezet „azonosabbnak” ismeri fel, barátságosabban fogadja be, mint a más állatfajokból származó változatokat.

 

Mennyire kockázatos?

A csontszövet átültetés az orvosi beavatkozások között a legkevésbé kockázatosak közé tartozik. 

Csont allograftok esetén akár a virális, akár a bakteriális fertőző betegségek átvitele rendkívül ritka jelenség. Az utolsó ismert csont allografttal átvitt fatális kimenetelű megbetegedés 2001-ben történt, ennek oka a szigorú gyártási előírások súlyos megsértése volt. A vírus-átvitel (hepatítisz, HIV) még az ablakperiódus figyelembevételével is kevesebb, mint 1:1.600.000-hoz, és hosszú évek óta egyáltalán nem jelentettek ilyen eseteket.

Ezek a biztonsági sajátosságok kiemelkedően kedvezőek más biológiai anyagokkal összehasonlítva. A csípőműtétre váró páciensek ugyanolyan gondos szűrés után válhatnak csak csontdonorrá, mint véradó, vagy szervadományozó társaik. A készítmények szűrése és sterilizálása aszeptikus körülmények között, a világon mindenhol élvonalbelinek tekintett technológiával történik. A technológia egyik legfontosabb eleme, a liofilizálás (fagyasztva szárítás) lényege, hogy fagyasztás után, vákuumtechnikával eltávolítanak a „madárfészek”-szerű csontoszlopocskák közül minden lágyrészt, a készítmény – a  kötőszöveti fehérjéket leszámítva – egy idegen sejt- és fehérjementes csontváznak tekinthető.

Tehát biztonságos. Miért nem használták eddig?

Az orvosi gyakorlatban régóta igény van a humán csontpótlóra, világszerte több próbálkozás is volt ennek előállítására, de a kezeletlen csont idő előtti felszívódása mindig nagy kockázatot jelentett. Ennek a nehézségnek egyik legfrappánsabb áthidalása az albuminos technika.

Az albumin életfontosságú vérfehérje, az egyik legsúlyosabb állapotot jelentő kiterjedt égési sérülést szenvedett páciensek egyik legfontosabb, életmentő gyógyszere. Az albuminra azért van szükség, mert serkenti a csontvelői őssejtek és csontépítő sejtek működését, antibakteriális hatásával csökkenti a gyulladást, a fertőzésveszélyt és a fájdalmat, illetve segítségével a beültetett graft (átültetett szövetdarab) felszívódása és az újdonképződő csont felépülése kéz a kézben jár.
Ez azért fontos, mert ha hamarabb szívódik fel a graft, minthogy a csontképződés megindulna, akkor a terület nem csontosan, hanem kötőszövetesen épül át, ha pedig később szívódik fel, miközben zajlik a csontképződés, akkor graft-szigetek maradhatnak a csontban, ami később szilárdsági problémát okozhat.

Hol készül a BoneAlbumin?

A BoneAlbumin a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházhoz tartozó Nyugat-Magyarországi Szövetbank által előállított készítmény. 

A BoneAlbumin készítmény lényege a humán csontszövet és a vérszérumból kivont albumin szinergikus hatása. Külön-külön, mindkét készítmény a hazai és nemzetközi gyakorlatban is évtizedek óta ismert, az orvosi gyakorlatban kiterjedten alkalmazott megoldás, amelyet a BoneAlbumin felfedezése házasított kiemelkedő tulajdonságú kombinációvá.

A felhasznált csontot a szövetbank biztosítja, az albumin pedig a gyógyszertári forgalomban is megtalálható nagyon magas tisztaságú infúzió.